Naš prijatelj i promoter je napisao

Posted on Updated on

“Bănăţenele” din Torac au organizat o expoziţie reuşită

Asociaţia femeilor „Bănăţenele“ din Torac este o asociaţie non-guvernamentală şi non- profită, înfiinţată pentru o perioadă de timp nedeterminată, pentru a păstra şi dezvolta tradiţiile şi valorile naţionale ale comunităţii locale Torac. Promovează cultura, tradiţiile şi obiceiurile din regiune prin intermediul turismului şi prin atragerea subiectelor, care sunt interesate de dezvoltarea şi întreţinerea zonelor rurale, precum şi prin angajamentul pentru o poziţie mai bună a femeilor din aceste regiuni. Şedinţa constitutivă a acestei asociaţii a fost pe data de 19 octombrie 2012, iar din noiembrie 2013 asociaţia este registrată la Agenţia pentru intreprinderi.
Asociaţia activează în mai multe domenii diferite. Preşedinta asociaţiei, Slađana Chitarescu, a spus: „Dorim să creem condiţii pentru o viaţă mai bună a cetăţenilor, să păstrăm şi dezvoltăm valorile tradiţionale ale comunităţii noastre, precum sunt cultura, obiceiurile din regiunea noastră prin turism şi activităţi legate de turism. Deasemenea vom pune în aplicare proiecte culturale şi educaţionale pentru a îmbunătăţi viaţa şi poziţia femeilor. Încă o idee cu care ne ocupăm este să facem anumite „suvenire“ autentice şi de calitate, care vor fi acceptate de către consumatori din ţară şi din străinătate şi astfel putem contribui la îmbunătăţirea ofertei turistice. Suntem 15 membre, care activează cu bună voinţă şi dragoste faţă de tradiţia română.“
„Bănăţenele“ vor organiza şi diferite expoziţii şi alte forme de promovare, cu scopul de a informa publicul local şi pentru a atrage potenţialii investitori şi donatori. În timpul liber femeile se vor întâlni pentru a schimba experienţe personale, sau cele moştenite de la bunicile lor, când este vorba de artizanat, dar şi pentru a păstra reţete culinare tradiţionale. Vor organiza şi diferite acţiuni umanitare, educaţii pentru prevenirea violenţei în familie şi asupra femeilor, precum şi programe de educaţie pentru îngrijirea sănătaţii a femeilor. Accentul cel mai important este pus pe păstrarea reţetelor culinare vechi, care le vor transmite celor mai tineri şi pe educarea femeilor pentru a îmbunătăţi poziţia femeilor în zonele rurale. Asociaţia colaborează cu Asociaţia ecologilor „Eko-Torac“ şi cu Comisia pentru egalitatea genurilor a comunei Jitişte şi cu alte asociaţii de femei.
Prima apariţie şi totodată prima expoziţie „Bănăţenele“ au avut-o la Vârşeţ, pe data de 7 decembrie, cu ocazia aniversării Zilei Naţionale a Minorităţii Naţionale Române. Joi, 16 decembrie la Torac, „Bănăţenele“ au organizat încă o expoziţie, în sala mică a Căminului Cultural, la care a fost invitată echipa RTV Novi Sad, pentru a se prezenta publicului. Expoziţia a fost foarte reuşită, având în vedere că membrele active au deschis „lada cu zestre“. S-au prezentat cele mai frumoase obiecte tradiţionale, precum sunt costume din Toracul mic şi Toracul mare, broderii, feţe de masă, perinuţe, chilimuri, ştergare, năticaci, iar din bogata tradiţie culinară, „Bănăţenele“ au pregătit tradiţionalul „colac“, „colăcei“ şi multe alte specialităţi culinare, preparate după reţete tradiţionale, pe care le-au învăţat de la bunicele lor. Toate exponatele au fost din proprietatea personală a activistelor, iar oaspete a fost Maria Raşa, o bunică, care a prezentat portul torăcean din Toracul mic şi Toracul mare şi mai multe obiceiuri din trecutul bogat al Toracului.
Odată cu expoziţia, s-a prezentat şi Ana Maria Damian, elevă în clasa VII, cu o poezie în grai bănăţean şi cu două cântece, înstruită de Marieta Bure.
Florin Raşa

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s